Indonesie reisverhaal 

Op deze pagina vind je het verslag van onze reis door Indonesië

in augustus/september 1997. We reizen in principe altijd op eigen gelegenheid. In Nederland boeken we alleen een vliegticket en een hotelletje voor de eerste en laatste nacht om daarna te kunnen gaan en staan waar we zelf willen.  

Voor deze reis hebben we een vlucht geboekt met aankomst in Jakarta en vertrek vanaf Bali, ook hebben we gekozen om een binnenlandse vlucht te nemen naar en vanaf Sulawesi. Met de boot is ook mogelijk maar dat kost je zeker 2x een dag varen. 

 

Java 

Na aankomst een dag in Jakarta gebleven. Spontaan een rondleiding gekregen in de op een na grootste moskee ter wereld. Hier komen twee maal per jaar zo'n 350.000 mensen bijeen. Ook het nationaal monument bezocht. Vanaf dit 132 meterhoge monument op het plein van de onafhankelijkheid, heb je een mooi uitzicht op deze immens grote stad.  

In Bogor, 60 km van Jakarta, overnachten we in een guesthouse beheerd door een Nederlands sprekende Indonesiër. In Bogor een excursie gedaan met watervallen en hotsprings en dé botanische tuinen bezocht. 

Ongeveer 250 km verder, aan de zuidkust van Java, ligt Pangandaran. Dit is een gezellig vissersdorp waar je in de omgeving ambachten kan bekijken als het maken van kroepoek, palmsuiker en wayangpoppen.  

Na een boottocht van 5 uur aangekomen in Yogyakarta de stad van de Borobudur. Dit is het grootste Boeddhistische monument ter wereld. De zonsopgang vanaf de Borobudur is een aanrader al is het alleen al om de hitte van de volle zon én de vele toeristen te ontlopen. 

Malang is een mooie stad met veel koloniale huizen. Vanuit deze stad kan je eventueel een dagtocht maar de Bromo maken. Wij zijn echter door gereisd naar het bergdorpje Ngadisari. Hier hadden we een huisjes met uitzicht op de vulkaan. De Bromo is een kleinere krater in de grote krater van de Tengger. De krater is te beklimmen waarna je binnenkant kunt zien. Vanuit de het binnenste gedeelte komen continu zwavelwolken vrij. Wat zeker de moeite waard is de zonsopgang bij de Bromo. Wij zijn ’s nachts om half vier vertrokken voor de beklimming van een berg naast de Tengger. Na ruim twee uur klimmen eindelijk de top bereikt. Het was zeker de moeite waard. 

  

Sulawesi  

Na de binnenlandse vlucht in een oude Fokker 28 aan gekomen in Udjan Pandang. Rond gekeken in fort Rotterdam en 's avonds lekker gegeten op de boulevard. 

In een 8 uur durende rit met een busje naar Rantepao, dit is de grootste stad in Tanah Toraja. De Troja's staan bekend om de dodenceremoniën. Soms moeten families jaren sparen om een begrafenis te kunnen "vieren". In een weeshuis zongen en dansten de kinderen op de muziek van hun bamboe instrumenten, zo verdiende ze een extraatje om leuke dingen te kunnen doen.  

In de omgeving van Sengkang vissers bezocht die in bamboe woonboten midden op een groot meer wonen. Via Udjan Pandang naar Kaap Bira gereden. Dit is een klein dorpje aan de kust waar de toeristen zelf de attractie zijn. Deze omgeving staat bekend om zijn scheepsbouw. De houten schepen worden nog gebouwd volgens de tekeningen van onze V.O.C. 

  

Bali 

De laatste paar dagen in Ubud gezeten. Vanuit hier uitstapjes naar Besakih, Batus-meer, Bratan-meer met zijn Ulun Danu-tempel, Monkey Forest en een duik gemaakt ergens langs de oostkust van Bali. De laatste dag in Kuta, het toeristenoord van Bali. Lekker eten en luieren op het strand.